Malmö

Det börjar här

Denna artikel är en annons

Vi bygger för ett (än) skönare stadsliv i Malmö

Kalkbrottet i Limhamn är en alldeles unik plats med en alldeles säregen historia. Ett av norra Europas största dagbrott är i dag naturreservat med en rik fauna och flora. Här, utmed kalkbrottets kant växer den helt nya stadsdelen Elinegård fram.

De första kvarteren började byggas här för snart tre år sedan och utbyggnaden av området fortsätter med både bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor.

 

– Våra första 21 radhus är slutsålda, men redan nu kan du anmäla dig till de kommande 34 radhus vi planerar för, alldeles intill, med inflyttning till hösten 2019, berättar Maria Hagman, marknadsområdeschef för syd på Ikano Bostad.

 

Allt är i sin linda nu, men Elinegård kommer att få ett komplett litet stadsliv med skola, förskolor, parker och butiker. Skola har redan börjat byggas och kommer att stå klar hösten 2019. Med tiden kommer det att byggas över 2 000 bostäder i Elinegård med det unika naturreservatet in på knuten, samtidigt som Hyllies, Limhamns och Malmös stora utbud av shopping, restauranger och kultur finns på cykelavstånd. Ett skönare stadsliv, helt enkelt.

 

För att få det där verkliga stadslivet som gör att folk trivs, krävs en blandad bebyggelse med olika typer av hus: Ikano Bostad bygger just nu klart 106 bostadsrättslägenheter med inflyttning till sommaren och tidigare i år var det inflyttning i 123 hyreslägenheter.

 

– Bredden i vår verksamhet är också vår styrka. Det gör det enklare för oss att ta ett samlat ansvar och se till att hållbarhet finns med hela vägen. Vi skulle gärna vilja bygga bostäder även för de äldre i Elinegård, kanske i form av trygghetsboende eller vårdboende, säger Maria Hagman.

 

Ikano Bostad blandar gärna olika typer av bostäder, bostadsrätter, hyresrätter, småhus och vårdboenden, eftersom det bidrar till social hållbarhet i stadsdelen när personer med olika förutsättningar har möjlighet att bo där. Bara i Malmö förvaltar Ikano Bostad 1 200 hyresrätter.

 

– Vi prioriterar inte bara husen i sig utan livet i dem, runt omkring och mellan dem.

 

I dag handlar det mycket om social hållbarhet, hur vi kan minska påfrestningen på vår miljö. Det kan handla om att dela solceller eller att ha en gemensam redskapsbod som alla i kvarteret kan använda. Gemensamma odlingslotter, grillplatser. Sådant som i sin tur uppmuntrar människorna i kvarteret att träffas och umgås.

 

Odlingslådor och gröna tak skapar trivsel samtidigt som det bidrar till miljön. Solfångare på taket skapar energi. Och ofta finns både bilpool för de boende och cykelpool med lådcyklar att låna.

 

Ikano Bostad är en av Malmös största bostadsutvecklare och byg­ger, förutom i Eline­gård, på flera olika ställen i Malmö: i Västra Ham­nen, i Hyllie och i Limhamn.

 

– Ofta bygger vi lite mindre lägenheter, smarta prisvärda kvadrat. Det innebär genomtänkta och yteffektiva lägenheter. Prisvärda lägenheter anpassade efter faktiska behov. Alla med egen balkong, uteplats eller fransk balkong. Det handlar om att tänka om och tänka nytt. Och med hållbarhet i fokus.

 

– Det är roligt att se att vi har många unga förstagångsköpare bland våra bostadsköpare och att de har kunnat komma in på bostadsmarknaden, säger Maria Hagman.

Fokus på barnfamiljens vardagsbehov som mycket förvaring, extra mudroom, köksö, ätbar trädgård är konceptet för Ikanos radhus.

”VI PRIORITERAR INTE BARA HUSEN I SIG UTAN LIVET I DEM, RUNT­OMKRING OCH MELLAN DEM”

 

Maria Hagman, marknadsområdeschef för syd på Ikano Bostad

NYFIKEN PÅ IKANO BOSTAD? VI BYGGER:

• Brf Gjuta, 73 bostadsrätter, Nya Limhamn

• Brf Smida, 60 bostadsrätter, Nya Limhamn

• Brf Pendla, 85 bostadsrätter, Hyllie

• Brf  Fika, 104 bostadsrätter, Västra Hamnen

• Brf Leka, 62 bostadsrätter, Västra Hamnen

• Brf Spira, 106 bostadsrätter, Elinegård

• Brf Blomsta, 21 radhus, Elinegård

• Brf Knoppa, 34 radhus, Elinegård

• Högatan, 139 hyresrätter, Elinegård