Malmö

Det börjar här

DELAKTIGHET BEIJERS PARK

En seger för Beijers park – och demokratin

Det blir ett nytt fint kafé i Beijers Park lagom till sommaren som får fortsätta att vara en del av kulturutbudet för Kirseberg­borna.

Beijers park kafé i Kirseberg skulle rivas – så var det bestämt. Men kulturföreningen Vi på Backarna lyckades samla in 800 namnprotester – och räddade den anrika mötesplatsen.

– När människor går ihop om frågor som engagerar dem, så finns det inget starkare uttryck för demokratin. Det är stort, säger Santiago Troche, föreningskoordinator i Malmö Stad.

Att Beijers Park Kafé som byggdes 1943 behövde rustas upp rejält var alla överens om. Eftersom det skulle bli en kostsam historia beslutade kommunen att istället riva kaféet.

 

De som drivit verksamheten de senaste åren hade rivningskontrakt, så beslutet kom inte som någon överraskning.

 

Kulturföreningen Vi på Backarna har i många år arbetat för att rädda kaféet. Malin Brander är ordförande i Vi på Backarna, men kampen för kaféet var personlig. Det har varit den självklara mötesplatsen i hela hennes liv från Valborg när kaféet öppnade för säsongen till september.

 

– Mamma och andra äldre Kirsebergsbor har berättat för mig hur de ätit söndagsmiddag på kaféet när de växte upp. Här har man alltid kunnat äta en lite dyrare lunch eller kunnat köpa en kaffe för 15 kronor och kunnat sitta kvar och få påtår hela dagen. Därför har det blivit som en knutpunkt för männi­skor från olika sociala bakgrunder, säger hon.

 

Gunnel Brander, en av Vi på Backarnas styrelsemedlemmar, skickade in ett medborgarförslag till Malmöinitiativet om att bevara kaféet. Och då började det hända saker.

 

– Förslaget spred sig snabbt genom vår Facebook-sida och det skrevs om det i olika tidningar. Plötsligt hade vi 800 namnunderskrifter, säger Malin Brander.

 

Santiago Troche som är föreningskoordinator för Folkets park blev inkopplad på Beijers Parks Kafé. Hans uppgift är att stödja föreningar så att de kan utveckla sina aktiviteter.

 

– Engagemanget för Beijers Parks Kafé är unikt. Samtidigt är det ett bra exempel på att det går att påverka och att man måste våga tro på att det går att skapa en förändring. Vi kan göra Malmö bättre tillsammans, säger han.

 

Renoveringen av kaféet är nu i full gång och planen är att inviga det till sommarsäsongen 2018. I och med renoveringen kommer verksamheten att kunna drivas året om.

 

– Nu kan kaféet fortsätta vara en del av kulturutbudet för Kirsebergborna och för hela Malmö, säger Santiago Troche och fortsätter.

 

– Det här är stort. Det här är demokrati i praktiken.

 

Text: Cecilie Östby

Foto: Andreas Gruvhammar

Santiago Troche, förenings-koordinator i Malmö Stad och Gunnel Brander från ”Vi på backarna” gläds åt planerna för nya kaféet.

”NU KAN KAFÉET FORTSÄTTA VARA EN DEL AV KULTURUTBUDET FÖR KIRSEBERG­BORNA OCH FÖR HELA MALMÖ.”

SÅ GÖR DU DIN RÖST HÖRD!

Malin Branders tre tips för att förändra din stad:

1. Skriv ett medborgarförslag på Malmöinitiativet: www.malmo.se/initiativet. Tänk noga igenom  vad du vill ha sagt och håll dig till god ton.

2. Sprid förslaget till dina vänner och bekanta. Driv frågan så att den syns. Använd Facebook och andra sociala medier och skicka pressmeddelanden för att få maximal spridning för din fråga.

3. Kontakta Malmö stad för att få ett samtal. Om du inte vet vem som har ansvaret för just din fråga, så ring växeln! De är enormt hjälpsamma.