Malmö

Det börjar här

Denna artikel är en annons

Dockan – området med saltstänk, fina båtar, havsutsikt, mat och kultur

Dockan är ett av de expansiva och händelserika områdena i Västra Hamnen med sin plats närmast Centralstationen precis där Malmö möter havet. Här finns i dag nya bostäder och kontor, små butiker, serveringar och restauranger. Och inte minst småbåtshamnen!

Dockan ligger på historisk mark i Malmö, men genomgår en sprudlande förändring och skapar ny framtid varje dag. Ett av Malmös mest spännande promenadstråk. Särskilt om man gillar läckra båtar, havsutsikt, god mat och kultur!

Det var exakt här som Kockumskranen stod en gång. Då en symbol för Malmö som varvsstad, nu nermonterad och uppställd i Sydkorea. I dag är det istället mängden byggkranar som ger silhuetten och inloppet till Malmö en ny karaktär.

 

Dockan är ett av de expansiva och händelserika områdena i Västra Hamnen med sin plats närmast Centralstationen precis där Malmö möter havet. Här finns i dag nya bostäder och kontor, små butiker, serveringar och restauranger.

 

Det gamla varvsområdet utvecklas av Wihlborgs, JM och Peab tillsammans med det gemensamma bolaget Dockan Exploa­tering AB som också ansvarar för marinan. Wihlborgs svarar för utvecklingen av kommersiella lokaler på Dockan, JM och Peab utvecklar bostäderna. Just nu har JM och Peab nya lägenheter till försäljning och Wihlborgs erbjuder kontorslokaler.

 

Och visst finns Kockums historia kvar. Inte minst den spektakulära ”Gäng­tappen”, Kockums gamla huvudkontor, med 360 graders utsikt över hela Malmö för den som hyr ett helt våningsplan som Wihlborgs utvecklar. Den gamla ubåtshallen som förra året nominerades till Årets bygge. Och de gamla båghallarna som tidigare var kallager till Kockums där delar av Malmös konst- och teaterliv nu huserar. Skånes Dansteater har egen scen här. Runt de här hallarna planeras dessutom för nya bostäder.

 

Kontoren, bostäderna och småbåtshamnen med den fantastiska utsikten över hamninloppet och Öresund gör Dockan till ett Malmös mest eftertraktade områden.

 

Inte minst för småbåtshamnen!

 

Dockan Marina har idag ca 180 båtplatser, men kommer när den är fullt utbyggd att ha ca 220 båtplatser.

 

– Båtlivet här är fantastiskt, säger Anders Lindskog, Marinans hamnkapten och själv båtentusiast. Här kan man ju ha båten i vattnet året om och det är en plats som många kommer och besöker på sina söndagspromenader med familjen, tar en fika eller äter en bit mat.

 

– Hela området har det här gemytet, säger Anders Lindskog. Och häftiga båtar lockar alltid!

 

Dockan Marina hyr dessutom ut kajplatser i den yttre hamnen till både större segelfartyg, superyachts och statsfartyg från olika länder.

 

– Det är det myllrande folklivet vi vill åt, säger Anders Lindskog. Här finns så mycket att uppleva! För ögat, för själen och för magen.

 

– Vi hade närmare 8 000 båtgäster i hamnen förra året, framför allt under sommarsäsongen, men Dockan Marina är lika mysig i vinterskrud.