Malmö

Det börjar här

Denna artikel är en annons

ByggVestas kompislägenheter
kan bli Årets bygge!

För att hjälpa unga in på bostadsmarknaden har ByggVesta byggt "kompislägenheter" med balkong på varje våningsplan stor nog att rymma alla som bor på våningsplanet – och några gäster.

ByggVestas nya kompisbostäder i Sorgenfri är nominerade till byggbranschens prestigefyllda pris ”Årets bygge” som exempel på hur ett bra boende för unga kan se ut.

Idéerna till UngBo12-lägenheterna kommer från de unga själva genom en idétävling under Ungbo12-mässan som var Sveriges första boutställning av och för unga.

 

– Tillsammans med Utopia Arkitekter tog vi fasta på de ungas visioner om hur ett bra boende ska se ut och vann tävlingen om marktilldelningen i Sorgenfri, berättar Cecilia Wallin på ByggVesta. Tanken är att de här bostäderna ska kunna vara ett första insteg på bomarknaden

 

– Förutom att det är trevligt att bo tillsammans med en vän, ger våra kompislägenheter möjlighet att dela på kostnader för hyra, el och bredband, vilket är tacksamt för unga och studenter.

 

Lägenheterna är byggda med största möjliga effektiva användning av boytan men ger ändå tillgång till ett större kök med bättre matlagningsmöjligheter jämfört med att till exempel bo ensam i en liten 1:a och vardagsrum. De boende har samtidigt ett eget rum, eller lägenhetsdel, där de kan låsa om sig. De är också utformade så att det finns gott om förvaringsutrymmen både i och utanför lägenheten. Hela fastigheten är dessutom rökfri!

 

Huset är byggt med smart, kostnadseffektiv byggteknik och mycket energisnålt och hyresgästerna kan ha en egen liten odling på gården.

 

Ungbo 12 är ett modulbyggt flerbostadshus med trästomme som har elva lägenheter fördelade på tre våningar. Våningsplanen innehåller fyra likadana lägenheter som nås via loftgången. På varje våning växer loftgången ut till en balkong genom en öppning i den träspaljé som är husets fasad. Balkongen är stor nog att rymma alla som bor på våningsplanet – och några gäster.

 

 Själva byggnaden, som blev inflyttningsklar i våras, ligger indragen från gatan för att ge plats åt gemensam trädgård i söderläge.

 

ByggVesta fick förra året ett europeiskt pris för sina studentbostäder Kosterhavet i Stockholm som ”föregångare i hållbart studentboende”.

Årets bygge lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar ur ett antal kriterier, exempelvis hållbarhet, ekonomi, säkerhet och samverkan i projekt som blivit klara under året. Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin.

 

ByggVesta utvecklar sedan början av 2000-talet gröna bostadsfastigheter för egen förvaltning och har idag cirka 2 200 lägenheter och studentlägenheter på attraktiva adresser i svenska storstäder. Bolaget har i dag en årlig tillväxttakt på cirka 600 lägenheter.